NIK_7527.jpeg

De biodiverse tuin

BIODIVERSITEIT, WAT IS DAT?​

"Bio" betekent leven "diversiteit" betekent afwisseling, verschil, verscheidenheid. Biodiversiteit is een parapluterm voor alle verschillende soorten die we op aarde hebben. Het is belangrijk dat we –bijvoorbeeld- niet alleen maar meeuwen hebben, maar ook mussen, niet alleen maar gras, maar ook zand. Variatie is belangrijk voor het evenwicht in de natuur, omdat er verschillende soorten zijn blijft de natuur in evenwicht.

 
34661ba698f55614790eb9928d9b79a9.jpg

Een biodiverse tuin is een tuin waar veel verschillende soorten planten en dieren kunnen groeien en leven. Dit soort tuin is niet alleen beter voor de natuur en het milieu, maar is het is ook een boeiende plaats om als mens in te wandelen, tot rust te komen, genieten van lekker eten of in te werken.

Een tuin inrichten als mini-natuurreservaat hoeft niet te betekenen dat je tuin er verwilderd en/of onordelijk moet uitzien. Een biodiverse tuin kan zowel strak als heel natuurlijk aangelegd worden. 

Belangrijk is een doordacht plan dat plaats biedt aan verschillende elementen die interessant zijn voor lokale fauna en flora. Denk daarbij aan een waterpartij (klein of groot), een bosje of struiken voor vogels, een takkenwal voor kleine zoogdieren, …

Een biodiverse tuin kan op maat van iedereen en elke tuin (van kleine stadstuin tot grote uitgestrekte tuin) gerealiseerd worden. 

BELANG VAN EEN GOED ONTWERP

Een goed ontwerp is bij een biodiverse tuin van groot belang. Het ontwerp zorgt ervoor dat zelf de wildste tuin er onderhouden en netjes kan uitzien. Een goed ontworpen biodiverse tuin is aangepast aan het klimaat, natuurvriendelijk, onderhoudsvriendelijk en afvalarm.  

 
 

Video: Wat is biodiversiteit? Met beelden uit de serie ‘Our Planet’ (Nerflix, WWF) legt Sir David Attenborough het uit!

Kijken naar het landschap

 

Een tuin hoeft er niet enkel voor jezelf te zijn. Een tuin kan het landschap sieren en ook buren en wandelaars kunnen eventueel meegenieten.

Bovendien kunnen tuinen helpen in de strijd tegen erosie, plaatselijke biodiversiteit verhogen, water bufferen, de stad helpen afkoelen en wind breken. 

Verschillende planten

 

Door gebruik te maken van veel verschillende planten probeert Mise à Fleur structuur in je tuin te krijgen, het maakt de tuin ook veel interessanter.
In een biodiverse tuin wordt gewerkt met verschillende lagen die het hele jaar door boeiend blijven.

De combinatie van verschillende planten zorgt voor een verspreidde bloei. Zo valt er het hele jaar iets te ontdekken in je tuin. Bovendien verkleinen we door gebruik van veel verschillende soorten de kans op plagen en uitval. In een biodiverse tuin krijgen inheemse planten uiteraard de voorkeur.

IMG_4466.jpeg
Zitbank onder boom
Op maat van de mens

 

Iedereen moet van een tuin kunnen genieten. Zowel spelende kinderen, puberende tieners, moestuinierende dertigers en veertigers als actieve en minder actieve senioren.

Iedereen en elke activiteit kan een plaats in de tuin krijgen. In een tuin zijn veel zitplekjes van groot belang. In de lente zit je het liefst in de zon, tijdens een hittegolf in de schaduw. Bij het ontwerp van een tuin probeert Mise à Fleur hier altijd rekening mee te houden.

Ontwerp naar onderhoud

 

Een tuin vraagt altijd onderhoud. Bij het ontwerp probeert Mise à Fleur de tuin zo onderhoudsvriendelijk mogelijk te tekenen. Dit betekent onder andere dat het snoeiafval ter plaatse gebruikt kan worden zodat er de ritjes naar het containerpark tot een minimum kunnen worden beperkt.

Alle delen in de tuin moet vlot toegankelijk zijn zodat hagen scheren, snoeien, maaien en onkruid wieden altijd op een comfortabele wijze kunnen gebeuren.

De juiste plant op de juiste plaats

 

Mise à Fleur kiest voor planten die passen bij de bodem en de standplaats (rekening houden met juiste licht, vochtigheid en zuurtegraad), zo geef je planten de beste kans op een gezond groei en worden ziekte en uitval vermeden. Ook de omvang, bloei en bladvorm zijn belangrijk om te bepalen waar een plant juist zal staan en waar niet. Waar het kan, gaat Mise à Fleur altijd voor inheemse soorten.

In de natuur blijft een kale bodem niet lang onbegroeid. Als je niet ingrijpt, verandert de plantengroei voortdurend van uitzicht en komen er steeds meer planten bij. De oorspronkelijke kale bodem groeit uiteindelijk helemaal dicht, de vegetatie evolueert. Het hele proces van opeenvolgende fasen van plantengroei noemen we successie of ook wel vegetatieproces. Mise à Fleur houdt rekening met deze successie in de natuur.

Foto: Bergamotplant  (Monarda didyma)

IMG_4553.jpeg

AANLEG BIODIVERSE TUIN

Bij de aanleg van een biodiverse tuin probeert Mise à Fleur op zo’n efficiënte, propere en milieuvriendelijke manier de tuin om te toveren tot een paradijs. Daarbij houden we rekening met een aantal zaken:

 
 1. Vermijden van onnodig afval
  • Aankoop van materialen in bulk

  • Gebruik van zuivere, niet-synthetische producten. Zowel voor zichtbare elementen (terras, tuinhuis, afsluiting, vijver,…) als voor onzichtbare elementen (bodemverbetering, bemesting).

  • Vermijden van overschotten en overbemesting
    

 2. Kiezen voor duurzame materialen
   
 3. Kiezen voor recuperatie materialen waar kan (bv. hakselhout als bodembedekking)
   
 4. Kiezen voor lokale producten waar mogelijk
   
 5. Correcte verwerking (recyclage) van afval
   
 6. Vermijden van chemische producten

IMG_20200727_121558.jpg

ONDERHOUD BIODIVERSE TUIN

 
IMG_4290.JPG.jpg
Recuperatie van afval in eigen tuin

 

Het afval van de tuin wordt zoveel mogelijk ter plaatse gebruikt in de vorm van hakselhout (als mulchlaag onder struiken of tussen beplanting), compost of om eventueel leuke speelse elementen mee te maken (takkenwal, zitbanken/ tafels uit boomstronken, insectenhotel…).

 

Snoeien op het juiste moment

 

Snoeien op het juiste moment is van belang om enerzijds een maximale bloei te stimuleren en anderzijds het stressniveau van de planten zo laag mogelijk te houden.

Er wordt zoveel mogelijk vermeden om drastisch te snoeien en hagen te scheren tijdens het vogelbroedseizoen.


Snoeien naar natuurlijke vorm 

 
Elektrisch materiaal


Mise à Fleur werkt zoveel mogelijk met elektrisch materiaal in plaats van materiaal dat gebruik maakt van 2-takt benzine.

Elektrisch materiaal maakt minder lawaai en verminderd de uitstoot ter plaatse. 

De apparaten worden opgeladen met groene stroom (o.a. eigen zonnepanelen).

Vermijden van chemische sproeistoffen.

 

 • Kiezen voor natuurlijke vijanden om plagen te bestrijden.
   

 • De bodem bedekken in de borders en onder stuiken (d.m.v. bodembedekkers, lava, haksel, stropellets, hennep, …) om zo de onkruiddruk tegen te gaan en de bodem te verbeteren. Wieden in losse en bedekte bodem gaat veel eenvoudiger en sneller waardoor sproeien niet nodig is.

Haag snoeien