Zoeken
  • Jeroen Verdonck

Droogte in de tuin, wat kun je doen?


Steeds meer krijgen we te maken met lange periodes van droogte en extreme hitte. Het is niet alleen puffen en zweten voor mens en dier, ook planten en bomen kreunen onder de hitte en hebben last van de droogte. Vaste planten schieten sneller in het zaad, bomen verliezen door droogtestress vroeger hun bladeren.

Er zijn echter manieren om het droogteprobleem in te perken. Zowel in ontwerp, aanleg als in onderhoud.


1. Regenwater opvangen

Bij het ontwerp en aanleg van je tuin kun je kijken om het regenwater van daken en niet-doorlatende verhardingen op te vangen. Dit kan in een regenput, maar ook in een vijver of wadi (infiltratieput). Het is belangrijk om in het ontwerp de mogelijkheden te bekijken. Water dat onmiddellijk naar de riool stroomt is verloren water.

2.Windkering

Nog meer dan de zon is de wind de grootste verantwoordelijke voor uitdroging van een tuin. Tijdens het ontwerpen probeer je de wind dan ook zoveel mogelijk te breken (bv. door het strategisch plaatsen van dichte hagen). Zeker droogtegevoelige stukken, zoals een moestuin, moeten extra beschermd worden.


3. Limiteren van niet doorlatende verharding.


Verhardingen leg je aan op plaatsen in de tuin die je intensief wilt gebruiken. Op andere plaatsen kun je kiezen voor waterdoorlatende verhardingen, graspaadjes of schorspaadjes. Verhardingen of funderingen op basis van cement worden best alleen aangewend voor specifieke gevallen (bv dragen van zware lasten) of als esthetisch element.

4. Bedekken van de bodem

Een laag lavasteentjes of mulch (hakseling, stro, hennep…) tussen planten houdt vocht vast en voorkomt verdamping. Ook bodembedekkers houden het vocht langer vast.


5. Waterpartij

Een waterpartij voorziet dieren (vogels, zoogdieren, insecten, ...) water om te drinken en vormt een goede biotoop voor water- en moerasplanten. Zo draagt deze bij tot de biodiversiteit in de tuin. Het buffert ook water in je tuin. Indien mogelijk gebruik je opgevangen regenwater om vijvers (bij) te vullen.


6. Droogtebestendige planten

Kies op droogtegevoelige plaatsen in je tuin voor sterke planten of planten die droogte goed verdragen.

7.Bomen en heersers


Bomen en struiken bieden schaduw waardoor de bodem minder snel opwarmt. Het temperatuurverschil kan oplopen tot 10 graden.

8. Niet meer gazon dan nodig.


Een strak, groen gazon vraagt veel water, bij langdurige droogte wordt het snel geel en dor. Maar onthoud: gras hoef je niet te gieten! Het zal misschien een beetje geel worden, maar vanaf de eerste regen wordt je gras weer helemaal groen! Een kruidenrijk gazon oogt misschien iets minder strak maar blijft wel langer groen!


9. Voorzie waterleidingen en kraantjes in tuin


Na een droog voorjaar of een extreme periode van droogte kan het toch nodig zijn om droogtegevoelige plaatsen in de tuin (bv. moestuin) te besproeien met water. Een goed ontworpen tuin zorgt voor vlotte toegang tot water op deze plaatsen zodat het sleuren met gieters en emmers in exotische temperaturen vermeden kan worden. Sproei bij voorkeur ‘s morgens of ‘s avonds, zo verdampt het water minder snel


10. Goed bodemvoorbereiding


Voor het aanplanten of inzaaien van je tuin zorg je best voor een goede bodemstructuur. Bodems met veel humus en organisch materiaal zullen water langer vasthouden. Zeker op verdichte bodems vloeit het water heel snel af.


 

Cartoon: Kim Duchateau

Foto's van boven naar onder: Echinops ritro, Cichorium intybus en Calamintha nepeta sp Nepeta zijn drie planten die opgewassen zijn tegen droge periodes.

99 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven