Zoeken
  • Jeroen Verdonck

Het zijn niet enkel bomen die kleur brengen in de herfst

September is de maand bij uitstek om bloembollen te planten. De meeste bloemenbollen zoals lente krokussen en tulpen bloeien in de lente. Er zijn echter ook enkele soorten die in de herfst bloeien. Deze bloemetjes kunnen tussen uitgebloeide vaste planten of onder heersers die vroeg hun blad verliezen een beetje kleur brengen. De meeste soorten zijn ingeburgerde planten of uitheems.


Herfsttijloos (Colchicum autumnale)

Witte Herfstijloos
Witte Herfsttijloos

Dit is een speciaal plantje omdat ze tijdens de bloei geen bladeren heeft. Vaak is men vergeten dat men deze bloembollen geplant heeft tot ze ineens na de zomer opduiken.

Herfsttijloos (niet: herfststijlloos 😀) is een droogbloeier. Dat wil zeggen dat de bloembol geen water opneemt of wortels vormt tijdens de bloei. Deze bloem kan dus tijdens de bloei in huis worden gehaald en als tafeldecoratie dienen. Deze bloembol wordt best verspreid geplant vooraan de border (tussen lage bodembedekkers) of aan de voet van bomen en struiken. Herfsttijloos is een giftige plant, opletten dus met rondkruipende kinderen. In België is dit een ingeburgerde soort die weliswaar zeldzaam is geworden.


Herfstkrokus (Crocus speciosus)

Herfstkrokus
Herfstkrokus

Deze lijkt enorm op de klassieke lentekrokus. Hij komt goed tot zijn recht in grote groepen in het gazon of in bosjes. De herfstkrokus komt oorspronkelijk uit Turkije en Iran.


Saffraankrokus (Crocus stavius)

Saffraankrokus
Saffraankrokus

Deze krokus is bekend van het peperdure keukenkruid. Het is echter ook een mooie herfstbloeiende krokus met lange, smalle blaadjes. Plant deze krokus in de moestuin of in een pot in een goed gedraineerde, kalkrijke bodem.Sternbergenia (Sternbergenia lutea)

Sternbergenia
Sternbergenia

De sternbergenia is een plantje uit Noord-Afrika dat gaat bloeien met gele bloemetjes. Het lijkt op een geel krokusje maar heeft meer meeldraden. Deze bloem verlangt een zonnige standplaats.

Cyclamen of alpenviooltjes (Cyclamen hederifolium en Cyclamen coum)

Alpenviooltjes
Alpenviooltjes

Cyclamen of alpenviooltjes zijn oersterke plantjes die tegen zeer strenge vorst kunnen en die gaan bloeien in de koude maanden van het jaar. Dit plantje heeft witte of roze bloemetjes laag tegen de grond (7-15 cm hoog) Cyclamen kunnen best gepland worden in een rotstuin, langs een padje of onder heersers die al vroeg hun blad verliezen.


Herfstnarcis (Narcissus broussonetii)


Dit is een narcis uit Noord-Afrika. Deze is niet winterhard en moet dus binnengehaald worden in de winter.


Nerine (Nerine bowdenii sp en enkele gekruiste cultivars)


De Nerine of kliplelie is een plant uit Zuid-Afrika die het goed doet in tuinen hier. Deze bloem is erg geschikt als snijbloem. Je plant deze bollen in het voorjaar.


Scilla autumnalis


Een soort sterhyacinth die in de herfst bloeit met paarse bloemetjes. Ook deze bollen dienen in het voorjaar te worden gepland.


Acis (Acis autumnalis, acis ionica, acis rosea, acis valentina)


Acis of herfstklokje is een wit tot lichtroze klokje dat 7-30 cm hoog wordt. Het plantje komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Je kunt dit plantje in tussen bodemdekkers zetten in de border of in een pot op het terras. Deze houdt van een zonnige plaats.

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven