Zoeken
  • Jeroen Verdonck

Waarom een bloemenweide maaien in juli?

Bijgewerkt op: 27 jul. 2020


Een ingezaaide bloemenweide of het niet frequent gemaaide gras (=spontane bloemenweide) wordt best twee maal per jaar gemaaid. Begin juli zijn de meeste bloemen uitgebloeid en gaat de bloemenweide platliggen (door regen en wind). Deze begint er slordig uit te zien. Tijd dus om te maaien!


Het lijkt misschien op het eerste zicht wat zonde om de bloemenweide te maaien net voor de zomer begint. Bij een goed ontworpen tuin kan het echter een nieuwe dynamiek in de tuin brengen.


Juli is de hooimaand. De warmte en droogte dwingen de bloemen om zaad aan te maken. Als de bloemenweide gemaaid wordt vallen de zaden op de grond en zullen de bloemen zicht verder uitzaaien. Bij jonge bloemenweides (3 tot 5 jaar) laat je het maaisel enkele dagen laten liggen. Om praktische redenen en bij oudere bloemenweides kan het maaisel onmiddellijk worden weggenomen en afgevoerd. Op deze manier verarm je de bodem en zullen grassen plaats maken voor bloemen.


Als je op tijd maait kun je in september nog een tweede maal van je bloemenweide genieten.


Om de fauna te helpen kun je een stukje van de bloemenweide laten staan. Insecten zullen zicht daar verstoppen en vogels eten de zaden.


Maaien kan machinaal of met de zeis (afhankelijk van toegankelijkheid van tuin.) Bijkomend voordeel van maaien met de zeis is de stilte en de minimale betreding van de bodem. Maaisel wordt best afgevoerd naar industriële compost firma's omdat bloemen zaden niet kunnen verteren in je eigen composthoop.


Bloemenweides van eenjarigen (=bloemenakker) en zeer jonge bloemenweides (1ste en 2de jaar) hoeven slechts 1 maal gemaaid te worden (in september/oktober).
43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven